Qigong

Qigong för ditt företag, konferens, SPA- och Hotellanläggningar samt privata grupper.

Qigong som träningsform

Qigong är en träningsform som kan passa för alla – oavsett ålder och kön. Qigongen kan utövas var som helst i grupp eller enskilt. Du behöver inga redskap eller tillbehör. Det går bra att göra Qigong i dina ”vanliga kläder”. Tänkvärt är dock att ha en lös och ledig klädsel där du kan röra dig fritt.

Ett qigongpass brukar oftast vara 1 timme långt och innehåller en kortare teoretisk genomgång om vad Qigong är och hur det fungerar, följt av Qigongrörelser enligt ” fem djurens lek” kombinerat med Taichiqigong, en avslappningsdel med Mental träning samt Do-In, japansk självmassage.

Vad är Qigong?

Ordet qigong är bildat av två kinesiska tecken; Qi kan översättas med energi, syre, andning eller livskraft och Gong med träning, arbete eller upprepning.

Qigong är för mig ett tillstånd av lugn och stillhet på samma gång som det är ett tillstånd av kraft och energi.

Enligt kinesisk filosofi och medicin sägs Qi flöda längs med tolv meridianer (kanaler) i kroppen och ha sitt centra strax (3 cm) nedanför naveln. Detta område brukar kallas för dantian.

Kineserna anser att man kan få sin Qi från fyra olika källor:

1.Via arvsanlag
2.Genom mat och dryck
3.Genom träning
4.Genom vila

Qigongen kommer ifrån Kina och är en minst 3000 år gammal tradition. Varje dag börjar miljontals människor i Kina sin dag med qigong. Det är ingen ovanlig syn att se en grupp utöva långsamma rörelser i parkerna.

Hur fungerar Qigong?

Qigong är en form av självläkning. Genom regelbunden träning kan du stärka dig själv både fysiskt och mentalt. Övningarna syftar till att stärka din motståndskraft och höja ditt imunförsvar.

Träningen fungerar perfekt som rehabilitering och för, att lägga grunden till en  god hälsa. Den anses till och med kunna förlänga livet.

Qigongen är lugna och stillsamma rörelser där man fokuserar på sin egen andning, koncentration, balans och koordination.

Den är stressreducerande, spänningslösande och energihöjande. I förlängningen är träningen även JAG-stärkande. Vid utövandet av qigong är det inte ovanligt att du kan känna hur du blir varm och att det pirrar i fingrar och kropp. En naturlig känsla när blodflödet kommer igång.

De lugna rörelserna och den djupa andningen gör att det skapas mera syre till blodet, vilket pumpas ut till alla muskler och celler i kroppen.

Det ska hela tiden kännas behagligt för utövaren, därför är det extra viktigt att hitta sin egen hastighet i både andning och rörelse. Qigong instruktören är bara ett stöd och fungerar som en vägledare.

När och hur ska jag öva?

Jag rekommenderar kontunerlig, daglig träning, vilket ger den bästa effekten. Träna hellre en kortare tid när som helst på dygnet, men regelbundet. Bär kläder som sitter löst och ledigt. Välj helst en stillsam plats, antingen inomhus eller utomhus, där du kan koppla av. Använd gärna någon lugn musik eller låt det vara tyst.

Försök att koppla bort alla tankar runt omrkring och fokusera bara på din egen andning och på rörelsen. Låt träningen hela tiden vara lustfylld.

Ett utmärkt komplement för ett optimalt resultat är avslappning, mediation och mental träning såsom visualiseringsövningar, målbildsträning och affirmationer.

Olika typer av Qigong

Det finns tusentals olika varianter av qigong, oftast brukar man dela in dem i fem skolor: den daoistiska, buddhistiska, konfucianistiska, medicinska och kampsportskolan. Alla typer av qigong har dock det gemensamma, att de syftar till ett fysiskt och mentalt välbefinnande.

Det finns två sätt att utföra qigong, ett aktivt och ett passivt. Aktiv Qigong innefattar rörelser som relaterar till akupunkturpunkter och meridianer, vilka stärker de inre organen.

Passiv Qigong består av meditation – sittande, liggande eller stående.

Österländskt tänkande – Yin och Yang

Kinesisk filosofi och kultur bygger på yin och yang. Orden betyder skuggsidan respektive solsidan av en kulle. Enligt det österländska tänkandet måste det hela tiden finnas två balanserade sidor av alla situationer, till exempel man och kvinna, mörk och ljus, lång och kort, kall och varm – listan kan fortsätta i all oändlighet.

Kineserna överförde även principen till människorna. Vissa organ ansågs ha passiva yinegenskaper och andra var av aktiv yangtyp. När balansen mellan de båda polerna rubbats uppstod sjukdomar.

När oblans uppstår mellan yin och yang är anledningen oftast en blockering som uppstått i någon av qi-kanalerna. Blockleringar kan avlägsnas genom t ex qigong och mediation, vilket man själv utövar. Vill du hellre erhålla behandling kan du få detta genom akupunktur, akupressur och/eller japansk shiatsu massage.